FILEM MENJELANG MAGRIB APA KISAHNYA, SCARY WEI! | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Kata orang-orang tua waktu magrib disyorkan duduk didalam rumah, tutup segala pintu mahupun tingkap.

Tapi kali ini kisah apa yang ingin dikongsikan dalam filem ini. Apa yang bakal ditayangkan pada peminat filem seram. Waktu magrib movie lebih direkomen untuk tonton bersama-sama dan bukan sendirian.

MENJELANG MAGRIB

Ianya diinspirasikan daripada pengalaman Helfi Kardit semasa kecil sebagai penulis,
pengarah dan penerbit filem ini. Sebelum ini melihat orang ramai di pasung sebagai rawatan ODGJ (Orang Dengan Gangguan Jiwa) .

Sehingga kini kaedah rawatan ini masih dijalankan terutama di kawasan kampung terpencil walaupun perkembangan sains perubatan dan juga akses mudah hospital sudah ada.

Ada apa dengan rawatan ini sehingga orang masih mempercayainya?

Membangkitka perkara mistik ketika Maghrib yang menjadi pantang larang dan larangan yang tidak boleh dilanggar pada waktu Maghrib sehingga Maghrib tiba.

SINOPSIS FILEM MENJELANG MAGRIB

3 orang pelajar (Thalia, Erlan dan Ahmad) yang mempelajari bidang psikologi bertemu dengan seorang pesakit mental yang sedang di pasung sebagai rawatan.

Bukan sahaja untuk bahan kajian tesis tetapi juga untuk membuat dokumentari kerana penyakit pesakit itu dianggap pelik.

Nina berumur 19 tahun dan mengalami sakit jiwa selama 3 tahun, pernah diisytiharkan sembuh tetapi berulang semula dan seterusnya.

3 FASA

Nina melalui 3 fasa masa dalam perubahan psikologi dan mental. Pagi dan petang terlihat biasa tetapi masih dengan wajah yang dingin dan mengerikan, terutamanya apabila Nina diisytiharkan sakit jiwa, rambut panjangnya gugur.

Fasa kedua membawa kepada malam di mana. fasa itu lebih menakutkan, Nina mula terkena histeria. , fasa Nina merasakan roh lain memasuki tubuhnya.

Fasa 3 adalah fasa tubuh Nina yang bukan diri Nina lagi. Nina telah dikawal oleh roh yang mereka panggil roh nenek moyang yang hidup ratusan tahun dahulu ingin menyampaikan mesej tentang bumi dan segala isinya akan pupus akibat kerakusan manusia yang tidak menjaga alam.

PENYAKIT MENTAL?

Siasatan Thalia Cs sebelum ini tertumpu kepada penyakit mental mengikut ilmu yang dipelajari, malah mereka terpaksa berdepan dengan perkara di luar logik mereka.

Khurafat, Misteri dan Budaya bertembung dengan sains yang menjadi inti cerita filem ini.

RAWATAN PASUNG

Rawatan pasung ini tentunya datang dari dalam fikiran kita, ia melanggar hak asasi manusia, malah pada pandangan pertama kita nampak sangat kesal.

Dalam pasung ini, rawatan ini bukan sahaja menjauhkan pesakit dari rumah atau persekitaran sosial yang dianggap berbahaya oleh pesakit.

KUASA GHAIB DALAM MENJELANG MAGRIB FILM

Tetapi ada kuasa ghaib yang membantu pesakit dalam rawatan, bersatu dengan alam. dan memulihkan kerohanian pesakit dengan campur tangan kuasa ghaib.

Adakah penglibatan mistik ini menjadi budaya atau khurafat turun-temurun?

Adakah ini perjanjian rohaniah yang mewakili kehidupan dan kewujudan manusia dan seluruh makhluk di muka bumi atau alam semesta?

Filem ini kerjasama rumah produksi HELROAD FILMS, Jakarta Indonesia dan SILENT D
PICTURES rumah produksi yang bertapak di Manchester,England.

Untuk tayangan di Malaysia,Singapura & Brunei pada 19 Mei 2022 dipamerkan oleh MM2 Entertaiment Malaysia berkerjasama dengan Horizon Film Entertaiment selaku bahagian promosi.

Menjelang Magrib Review ialah

⭐⭐⭐/5

11 Comments

  1. Tak berani nak tengok filem/cerita seram. Tapi genre seram memang ada ramai peminatnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge