COSRY IMAGE

COSRY IMAGE KELUARKAN PAKAIAN READY TO WEAR, AWESOME!

COSRY IMAGE KELUARKAN PAKAIAN READY TO WEAR, AWESOME!| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Mungkin anda pernah dengar akan jenama pakaian ‘COSRY’ sebelum ini?

BUTIK COSRY

Bagi yang belum mengetahui lagi, Datin Philomena Simon dengan Pengasas Butik COSRY,  Ariff Quasry Md Nor sebenarnya bermula dari pelanggan di butik ini.

Kerap bertukar pandangan, berkongsi pendapat dalam industri fesyen dan tekstil kerana mempunyai minat yang sama dalam bidang fesyen.

COSRY IMAGE
COSRY IMAGE

Disebabkan ‘chemistry’ yang kuat, Philomena turut serta dalam pasukan kerja COSRT sebagai Pengarah dan rakan kongsi butik ini. Sama-sama berganding bahu untuk menaikkan jenama COSRY semula.

Kekosongan yang diisi oleh Philomena ini memberi kesan buat Ariff yang sebelum ini kehilangan Putra Aziz pada Disember 2021- Pengasas Bersama dan Pengarah Kreatif COSRY.

SUNTIK MOTIF SARAWAK

“Saya anak jati Bumi Kenyalang. Jadi saya mahu mengetengahkan budaya pelbagai suku kaum di negeri itu kepada pencinta fesyen.

Minat saya terus bercambah dalam seni rekafesyen apabila saya berkhidmat dengan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya [MOTAC] dibawah Datuk Sri Hajah Nancy.

COSRY IMAGE

Saya sering mengiringi beliau ke tempat pembuatan songket dan batik Sarawak. Dari situlah minat saya semakin berkembang.

Alhamdulillah, fokus saya kini tertumpu kepada penjenamaan semula COSRY bersama Ariff dan warga COSRY.

-kongsi Datin Philomena dimana motif Sarawak ternyata mempunyai kelainan sendiri. Selepas mendirikan rumahtangga, beliau mahu mengejar impuan untuk menceburi bidang fesyen dan tekstil

COSRY IMAGE

Untuk COSRY Image, bakal mengeluarkan pakaian Ready-To-Wear [RTW]. Sebelum ini konsep rekaan COSRY adalah made to measure dimana ianya lebih kepada tempahan yang dibuat pelanggan.

COSRY IMAGE
COSRY IMAGE
COSRY IMAGE

Pakaian RTW yang dikeluarkan ini semestinya untuk seluruh masyarakat tetapi ditujukan khas untuk golongan muda.

COSRY IMAGE
COSRY IMAGE
COSRY IMAGE
COSRY IMAGE
COSRY IMAGE
COSRY IMAGE
COSRY IMAGE
COSRY IMAGE

Boleh digayakan sepanjang masa tidak kira keadaan mahupun di majlis keraian.

-sambungnya lagi.

PROGRAM JAHITAN MANIK IBU TUNGGAL [B40] BERSAMA COSRY

Program Jahitan Manik Ibu Tunggal (B40) Bersama COSRY pernah diadakan pada 2017. Ini merupakan antara program yang mendapat perhatian dan dinanti-nantikan golongan ibu tunggal B40 .

Dari segi manfaatnya bakal memberi hasil lumayan sehingga mencecah RM5000 ke RM8000 sebulan pada musim perayaan.

COSRY IMAGE

KERJASAMA DENGAN JABATAN PEMBANGUNAN WANITA

Program ini pernah mendapat kerjasama dengan Jabatan Pembangunan Wanita di kawasan Wilayah Persekutuan.

Justeru, COSRY berhasrat untuk meneruskan program ini bukan sahaja untuk mendapatkan seberapa ramai penyertaan komuniti.

COSRY IMAGE
COSRY IMAGE

Malah butik COSRY bercita-cita untuk memantap dan memperkasakan lagi kemahiran golongan ibu tunggal B40 dalam bidang jahitan manik.

Semoga usaha ini menjadi realiti dan dapat dilaksanakan dalam masa terdekat.

Website|

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge