Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Wildlife Heroes Chief Untuk Sunway Lagoon Di Temui10 peserta Wildlife Heroes begitu teruja untuk melaksanakan misi mereka bagi memelihara hidupan liar. Tugasan agak mencabar namun aktiviti ini sebenarnya sangat membantu mereka mengenali hidupan liar yang perlu kita perlihara bagi mengekalkan habitatnya dapat dilihat generasi ke generasi. 

Sejak perhimpunan pertama mereka di Sunway Lost World Of Tambun (LWOT) kembali pada bulan Ogos, Wildlife Heroes telah mempelajari beberapa kemahiran dari berkhemah di luar untuk memasang khemah, keselamatan air dan bengkel keyakinan, membina rakit, dan memulakan penjelajahan trek malam di Gua Datuk yang misteri dan bersejarah. Mereka juga ditugaskan untuk memilih haiwan dan membuat pelan pengayaan untuk haiwan yang dipilih, yang akan dikongsi di mesyuarat Majlis ke-3 dan ke-4.

Kali ini untuk  Wildlife Heroes menghabiskan tiga hari mempelajari tentang kelakuan, diet, dan spesies pelbagai haiwan yang terdapat di Taman Hidupan Liar Sunway Lagoon mulai dari burung, ikan, reptilia dan mamalia. Selain itu, Wildlife Heroes diberi peluang untuk secara ringkas mengalami kehidupan sebagai zookeepers di Sunway Lagoon, termasuk kaedah untuk menjaga dan menanam tumbuhan melalui projek penanaman.

Kembali bersama semula untuk mesyuarat ke-2. peserta Wildlife Heroes telah menghabiskan tiga hari belajar tentang tingkah laku, diet, dan spesies pelbagai haiwan yang terdapat di Sunway Taman Hidupan Liar Lagoon yang terdiri daripada burung, ikan, reptilia dan mamalia. Di samping itu, Wildlife Heroes juga diberi peluang untuk menyelami kehidupan sebagai zookeepers di Sunway Lagoon, termasuk kaedah untuk menjaga dan menanam tumbuhan melalui projek penanaman.

“Kami sangat gembira kerana mempunyai Wildlife Heroes junior bersama kami sekali lagi, kali ini di Sunway Lagoon. Di sini, mereka dapat melihat bagaimana penduduk bandar berinteraksi dengan alam semula jadi dan belajar menghargai flora dan fauna kami di tengah-tengah hutan konkrit. Hari ini, kami juga memutuskan untuk memungut Ketua. Keputusan Ketua bukanlah tugas yang mudah kerana setiap Hero Wildlife menunjukkan semangat dan semangat untuk alam dan hidupan liar. Walau bagaimanapun, dari tugasan terakhir dan prestasi, kita melihat banyak kemahiran kepimpinan dan pengetahuan dari Anna, maka keputusan untuk menjadikannya Ketua. Kami percaya dia mempunyai kualiti yang tepat untuk mengetuai kumpulan ini Wildlife Wildlife yang bergerak ke hadapan, “

Kata Calvin Ho, Senior General Manager of Sunway Theme Parks.

Salah seorang peserta program Anna Huggel (12 tahun) telah dipilih menjadi Ketua bagi memimpin wira-wira muda dalam menyelesaikan tugas mereka. Kreadibiliti peserta telah dilihat sejak bermulanya perhimpunan pertama mereka di Sunway Lost World Of Tambun (LWOT) pada bulan Ogos yang lepas. Di mana Wildlife Heroes ini telah diajar beberapa kemahiran dari berkhemah di lapangan luar, membina keyakinan, membina rakit, dan penerokaan pada waktu malam di Gua Datuk yang misteri dan bersejarah. Mereka juga ditugaskan untuk memilih haiwan dan membuat ‘enrichment plan’ untuk haiwan yang dipilih, yang akan dikongsi pada mesyuarat Majlis ke-4.

Sebagai inisiatif program program pembelajaran peserta Wildlife Heroes akan diberi ganjaran sebanyak RM 8,000 manakala untuk Ketua akan menerima insentif tambahan sebanyak RM 4,000 pada akhir satu tahun program.
Taman Tema Sunway terdiri daripada Sunway Lost World Of Tambun (LWOT) dan juga Sunway Lagoon. Matlamat utama diwujudkan taman tema adalah sebagai salah satu tanggungjawab sosial untuk mencipta dan memelihara keajaiban alam melalui Zoo Petting LWOT dan Taman Hidupan Liar Sunway Lagoon. Maklumat lanjut mengenai Sunway Lost World Of Tambun dan Sunway Lagoon boleh didapati di
Website Sunway Lagoon : www.sunwaythemeparks.com.Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge