SYNERGY HOUSE LANCAR PROSPEKTUS IPO, AMAZING!| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Ini berita baik untuk anda yang mengikuti Synergy House dari hari pertama.

SYNERGY HOUSE

(“Synergy House” atau “Kumpulan”), penjual e-dagang rentas sempadan dan pengeksport perabot perabot rumah sedia untuk dipasang (“RTA”).

Melancarkan prospektus untuk tawaran awam permulaannya (“IPO”) pada 12 Mei lalu bersempena dengan penyenaraiannya yang akan datang di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad.

IPO itu akan meraih RM34.4 juta melalui penerbitan 130.0 juta saham baharu pada harga IPO RM0.43 sesaham yang dijangka menyokong rancangan pertumbuhan dan pengembangan masa depan Kumpulan.

HASIL IPO YANG DIPEROLEH

Akan digunakan oleh Kumpulan mengikut cara berikut:

-RM 10.0 juta atau 29.07% untuk pembelian inventori bagi cadangan menaik taraf pusat e-dagangn Kumpulan di Muar, Johor & menaik taraf pusat e-dagang di negara luar.

-RM 1.5 juta atau 4.36% membeli sistem rak dan forklift untuk cadangan menaik taraf pusat e-dagang Kumpulan di Muar, Johor

-RM 1.0 juta atau 2.91% pengiklanan dan promosi e-dagang

RM 7.7 juta atau 22.38% tujuan modal kerja

RM 4.2 juta atau 12.21% untuk perbelanjaan penyenaraian

PERMINTAAN GLOBAL E-DAGANG PERABOT MENINGKAT

“Memandangkan permintaan global untuk e-dagang perabot dijangka terus berkembang.

Dengan IPO kami akan membolehkan kami memacu pertumbuhan masa depan dan rancangan pengembangan kami dengan memanfaatkan pasaran modal ekuiti untuk pengumpulan dana masa hadapan.

Bakal juga akan memberikan fleksibiliti kewangan untuk mengejar peluang pertumbuhan apabila ia timbul.

Pengiktirafan yang diperoleh melalui status penyenaraian kami juga akan meningkatkan reputasi kami dalam pemasaran produk dan perkhidmatan kami. Pengekalan pekerja, pengembangan pangkalan pelanggan serta menarik pekerja baharu.”

-kata Pengarah Eksekutif Synergy House, Encik Tan Eu Tah.

MANFAATKAN E-DAGANG SATU PENGALAMAN

“Memanfaatkan e-dagang telah menjadi satu lagi pengalaman yang mengubah Kumpulan kami. Ia membolehkan syarikat mempunyai hubungan langsung dengan pengguna akhir.

Dengan itu membolehkan kami mengumpul maklumat secara langsung dan pandangan tentang pilihan pengguna yang bernilai untuk pembangunan produk.

Kami berhasrat untuk terus mengembangkan segmen perniagaan kepada pengguna (“B2C”) kami dengan menggunakan sebahagian daripada hasil IPO untuk membeli inventori bagi segmen B2C kami.

Juga dengan menjalankan inisiatif pengiklanan dan promosi pada platform e-dagang pihak ketiga.

Bakal merancang untuk mengembangkan jualan B2C kami melalui pengembangan kepada lebih banyak platform e-dagang di pasaran baharu.”

-kata Pengarah Eksekutif Synergy House, Encik Teh Yee Luen

TAHUN KEWANGAN 31 DISEMBER

Bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember (“TK”) 2019, TK 2020, TK 2021 dan TK 2022, Kumpulan mencatatkan hasil masing-masing sebanyak RM111.5 juta, RM122.9 juta, RM184.3 juta dan RM194.1 juta.

Khususnya, Kumpulan telah menyaksikan pertumbuhan yang menggalakkan daripada segmen B2Cnya di mana jualan B2Cnya telah meningkat.

Daripada RM1.99 juta pada TK 2019 kepada RM49.63 juta pada TK 2022 pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun sebanyak 192.17%.

KIBB adalah Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan untuk terbitan IPO.

Synergy House Berhad bakal disenaraikan di ACE Market Bursa Malaysia pada 1 Jun 2023.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge