ANEMIA METER DI SANGOBION.COM, APA YANG BEST!| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

ANEMIA

Bukanlah penyakit yang senang diubati. Memerlukan kekuatan dari segi mental dan fizikal. Kenapa KP berkata begitu?

Apabila menghidap atau disyaki mempunyai anemia ,zat besi akan berkurangan dan sel darah merah menjadi rendah.

Semestinya ia akan merisaukan kerana walapun kelihatan tidak merbahaya, anemia boleh membawa kepada pelbagai komplikasi jika dibiarkan tanpa rawatan.

Antara kesan utama termasuklah bayi dengan kecacatan kelahiran, perkembangan fizikal dan kognitif terjejas. peningkatan risiko kesihatan kepada kanak-kanak dan mengurangkan produktiviti kerja di kalangan orang dewasa.

Anemia Meter di Sangobion.com.my Bakal Memberitahu ...

Artikel: Apa itu Anemia

Artikel : Ujian Hemoglobin

KP ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang anemia dimana KP mengambil pendekatan dekat dengan menjawab soalan soal selidik tentang Anemia di Website Sangobion.

Melalui Anemia Meter. Mempunyai 10 soalan yang perlu dijawab dengan jujur agar dapat memberi keputusan yang sepatutnya

s7
s8
s9
s10
s11
s12
s13
s14
s15
s16
s17
s18
s19

Sebelum menjawab soalan di Anemia Meter jangan lupa isikan nama , jantina dan juga tarikh lahir Soalan pertama – di sini sahaja agak mencabar untuk menjawab Soalan 2 – adakan anda perasaan anda lebih pucat dari kebiasaan
Soalan 3 – Aktiviti yang mana membuatkan anda berasa pening, sakit kepala ataupun makin lemah Soalan 4 – untuk wanita, ini antara soalan yang perlu dijawab dengan teliti Soalan ke 5 – nafas pendek atau sesak nafas… hmmm sebelum ini antara di bawah ada dalam 1-2 aktiviti tetapi sejak berjinak dalam aktiviti bersukan dah kurang mengaaminya Soalan 6 – yang mana satu jawapan yang anda pilih Soalan 7 – mengalami masalah untuk fokus – YA bagi KP sejak dua menjak ini Soalan 8 – Untuk KP memang tidak sebab sebelum ini pernah check tak ada Soalan 9 – tentang pemakanan.. sebut pasal makan semestinya yang no 3 jawapan ku Soalan terakhir- selalu tak minum teh sewaktu menjamu selera – itu sudah wajib kerana minuman kegemaranku #tehoais Dan inilah keputusan selepas semua ujian dibuat di Anemia Meter . Ini adalah ujian yang diambil melalui Website Sangobion. Kemungkinan menghidap anemia atas sebab-sebab simptom yang ada. Tetapi itu tidak bermaksud KP pasti ada sebab sekarang cuma mungkin 

Pemakanan Sihat

Jika anda disahkan mengidap anemia atau mempunyai tanda-tanda ini, salah satu cara yang KP boleh syorkan atau rekomen ialah dengan menjaga cara pemakanan.

Dari pemakanan ia akan menyerap atau memberi serat mahupun zat yang diperlukan. Untuk anemia , jika zat besi kurang pastinya hemoglobin dalam diri pasti rendah, ini menyebabkan sel darah merah menjadi kurang

s1
s3
s5

Antara makanan sihat yang disyorkan apabila KP membuat ujian hemoglobin tempohari ; Pelbagai kismis dan raspeberry  ‘Natural Red Rice Vermicelli’.  

Bihun ini dikatakan di hasil menggunakan beras merah dan tepung sago, dimana secara umum ia dapat membantu dari segi kesihatan seperti masalah jantung .

s6


Kismis adalah makanan harian kami sekeluarga . Kadang-kadang sekotak kecil sorang dibawa ke sekolah atau ke tempat kerja . Kismis memang kaya dengan anti oksida serta zat besi.

s7
s8s
s9

Raspeberry cookies. Bagi KP ini adalah yang biskut yang sedang -sedang manis dan sesuai untuk dimakan bagi kami yang disyaki menghidap anemia.

Kacang, Mix nuts especially non- roasted membantu dalam pemakanan kita . Bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja tetapi boleh dimakan bersama hidangan lain sama ada dimasak sekali atau sebagai hiasan.

KP lagi gemar jika kekacang ini dimasukkan ke dalam salad. memang terbaik Favourite KP dan family – Sun Maid Raisins

s11
s12

Kalau yang ini makan begitu sahaja dah sedap, siap ada standby sekotak besar especially bila trip -perjalanan yang jauh.

Sebenarnya kismis boleh dimakan begitu sahaja , dimakan bersama salad, kek, cupcake, muffin dan ada juga dimasukkan ke dalam hidangan.

Tetapi ingat tau janganlah terlampau lebih pulak ‘Órganic Blackstrap Molasses’  kaya dengan pottasium, kalsium dan zat besi disyorkan untuk diambil satu sudu satu hari,manakala peanut butter macam biasa dimakan bersama roti sebagai sarapan pagi .

Bagi KP , mula-mula membuat ujian Hemoglobin tempoh hari tiada disyaki menghidap anemia semestinya hati suka dan girang.

Mencuba dan yakin keputusan masih yang sama KP membuat ujian sekali di Anemia Anemeter di Website Sangobion keputusan agak berlainan dimana mungkin KP bakal menghidap anemia dari simptom -simptom yang ada.

Mengambil langkah selamat, menjaga pemakanan seharian sambil berjumpa doktor untuk mengesahkanya. Walau ada ke tidak anemia, jagalah diri, pemakanan dan selalulah bersihat agar dapat dielakkan penyakit sebegini..

Anemia Meter di Sangobion.com.my Bakal Memberitahu ...

Terima kasih Sangobion kerana memberi informasi tentang anemia yang mungkin tidak ramai mengetahui tentangnya. Ingat ye jangan lupa ke Website Sangobion jika inginkan maklumat lanjut pelbagai info dikongsi disini

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge