AGM KE-46 SARAWAK CONSOLIDATED INDUSTRIES BHD SELESAI DENGAN JAYANYA| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

AGM KE-46

AGM kali ke-46 yang diadakan oleh Pakar Kejuruteraan Awam, Sarawak Consolidated Industries Berhad (“SCIB” atau “Syarikat”) secara maya.

Pemegang saham mengundi untuk melantik semula NEXIA SSY PLT sebagai Juru Audit dan memberi kuasa kepada para pengarah untuk menetapkan imbuhannya.

Pemegang saham juga meluluskan resolusi yang membenarkan penerbitan dan peruntukan saham menurut Seksyen 75 dan 76 Akta Syarikat 2016 sambil mengetepikan hak pendahuluan mereka.

SIAPA PILHAN KALI INI?

Resolusi untuk memilih semula Dato’ Dr. Ir. Ts. Mohd Abdul Karim bin Abdullah (“Dato’ Dr. Ir. Ts. Mohd Abdul Karim”) dan Datu Haji Abdul Hadi bin Datuk Abdul Kadir (“Datu Haji Abdul Hadi”).

Ke Lembaga Pengarah tidak dibentangkan kerana mereka bersara berkuat kuasa 8 Disember 2022.

Resolusi lain yang diluluskan termasuk pelantikan semula Pengarah yang layak untuk pemilihan semula di SARAWAK CONSOLIDATED INDUSTRIES BHD

WALAUPUN AGM SECARA MAYA…

“Kami gembira dapat melibatkan diri dengan pemegang saham kami secara maya dalam AGM hari ini dan menjawab soalan mereka.

Bagi pihak SCIB, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana telah meletakkan kepercayaan dan keyakinan mereka kepada kami pada tempoh yang mencabar.

Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Dato’ Dr. Ir. Ts. Mohd Abdul Karim dan Datu Haji Abdul Hadi atas tahun kepimpinan dan dedikasi mereka kepada SCIB.”

swak 2(2)

Saya dengan yakin boleh mengatakan bahawa Syarikat menantikan tahun 2023. Berikutan langkah-langkah yang telah kami pakai dengan memfokuskan pada kekuatan kami.

Juga memastikan daya tahan kami dalam menghadapi perubahan dalam industri pembinaan.”

Pengarah Urusan Kumpulan SCIB, Rosland Othman berkata.

KITCHEN SINKING EXERCISE

Antara langkah-langkah yang diambil oleh Syarikat ialah melakukan “kitchen sinking exercise” berkaitan dengan pembatalan EMPAT projek baru-baru ini serta perjanjian penyelesaian enam projek di Qatar dan Oman.

Langkah-langkah ini telah diambil untuk menjaga kepentingan Syarikat. Berkenaan dengan pembatalan lima projek.

Keputusan telah diambil selepas menyemak dan mengemas kini rekod buku pesanan Syarikat untuk menggambarkan keadaan semasa.

Manakala berkenaan dengan projek di Qatar dan Oman, tiada kesan kewangan kepada penghutang perdagangan.

SCIB

SISTEM PAKEJ DUA

Berkenaan dengan prospek, sebagai pengeluar konkrit pratuang dan Sistem Binaan Berindustri (“IBS”) terkemuka di Malaysia Timur.

Kami menjangka kejayaan tender Sarawak Economic Development Corp bagi kontrak Sistem Pakej Dua RM448 juta untuk projek Sistem Pengangkutan Bandar Kuching fasa satu akan impak positif kepada ekonomi negeri.

Manakala pengumuman projek MRT3 bernilai RM50 bilion akan merangsang permintaan untuk perkhidmatan kejuruteraan awam dan bahan binaan serta memberikan rangsangan yang amat diperlukan kepada sektor pembinaan negara.”

“Kami berhasrat untuk memanfaatkan kekuatan kami sebagai pengeluar konkrit pratuang dan IBS terkemuka.

SKOP GEOGRAFI SCIB

Untuk mencari peluang bagi perniagaan kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) kami di mana kami pakar dalam projek bersaiz kecil hingga sederhana untuk air, elektrik, jalan raya, infrastruktur kesihatan dan pendidikan.

Skop geografi SCIB berkembang ke Semenanjung Malaysia dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan kami juga sedang mencari peluang EPCC di Kalimantan yang berjiran di mana perniagaan pembuatan kami boleh memainkan peranan penting.

Untuk memastikan kemampanan perniagaan, kami juga telah menggunakan teknologi seperti sebagai percetakan 3D untuk pembinaan semasa kami berubah untuk menghadapi cabaran masa kini dan masa depan.”

Sehingga 30 November 2022, SARAWAK CONSOLIDATED INDUSTRIES BHD mempunyai buku pesanan sebanyak RM564.7 juta dengan keterlihatan pendapatan sehingga 2026.

Website SCIB

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge