SCIB UMUM PERLETAKAN JAWATAN PERINGKAT LEMBAGA PENGARAH| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Adakah ini benar atau khabar angin sahaja.

APA ITU SCIB

Sarawak Consolidated Industries Berhad (“SCIB”) ditubuhkan pada 1975. Telah berkembang daripada sebuah perusahaan kecil kepada Kumpulan syarikat terkemuka yang tersenarai di Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Berhad.

Pada masa ini, mengendalikan tiga kilang di Kuching, Sarawak iaitu satu kilang di Kawasan Perindustrian Pending dan dua kilang di taman perindustrian Demak Laut.

SCIB terkenal dengan pengurusan profesional dan mempunyai sejarah panjang idea inovatif dan kemajuan teknologi.

Ditambah dengan kekayaan pengalaman dan penyelidikan yang diperoleh selama lebih tiga dekad, juga menawarkan pelanggannya kepakaran mendalam melalui gabungan teknologi, kecekapan dan kepantasan.

SIAPA MELETAK JAWATAN DALAM SCIB?

Ingin mengumumkan perletakan jawatan Datu Haji Soedirman Haji Aini sebagai Pengarah syarikat pada 9 November 2022.

bl6481_scib (2)

Untuk makluman, Datu Soedirman adalah Pengarah Bebas Bukan Eksekutif SCIB.

Pengerusi SCIB, Encik Shamsul Anuar Ahamad Ibrahim berkata,

“Lembaga Pengarah mengucapkan selamat maju jaya kepada Datu Soedirman dalam usaha beliau pada masa hadapan. Kami juga ingin merakamkan penghargaan kepada beliau atas bimbingan dan perkhidmatan beliau kepada Syarikat. 

Kini, SCIB sedang berubah dengan memanfaatkan kekuatan kami sebagai pengeluar konkrit pratuang dan Sistem Binaan Berindustri terkemuka di Malaysia Timur.

Serta pakar kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) untuk berkembang ke Semenanjung Malaysia dan mencari peluang di Kalimantan, Indonesia.

TUMPUAN PADA PROJEK EPCC

Khususnya, kami memberi tumpuan kepada projek EPCC kecil hingga sederhana yang berkaitan dengan pembinaan, pembesaran, penyelenggaraan.

Mahupun naik taraf penjagaan kesihatan, logistik, kemudahan pendidikan dan utiliti dan, infrastruktur luar bandar seperti jalan raya.”

“Kami juga mendesak penggunaan teknologi dalam pembinaan dengan pelancaran rumah sampel yang dibina menggunakan sistem percetakan 3D baru-baru ini.

Tidak lupa juga penggunaan automasi dalam perniagaan pembuatan kami sebagai sebahagian daripada fasa pertumbuhan seterusnya dalam industri pembinaan.”

Website|

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge