MINETECH DIANUGERAH PROJEK HIDROKUASA KECIL – RM36.71 JUTA, AMAZING!| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Minetech Resources Berhad (“Minetech” or the “Syarikat”), pakar kejuruteraan awam dan pengeluar produk bitumen.

Hari ini mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Syarikat, Techmile Resources Sdn Bhd (“TRSB”), telah menerima surat anugerah (“LOA”) daripada Tesdec Hydropower Sdn Bhd (“Tesdec Hydropower”).

Ini untuk kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) loji hidrokuasa kecil 3MW di Sungai Pelagat, Besut, Terengganu bernilai RM36.71 juta.

PROJEK HIDROKUASA KECIL

Projek yang dijangka bermula pada Januari 2023, diikuti dengan pembinaan pada 2025, dijangka siap menjelang Mei 2027 berada di bawah program suapan tarif (“FiT”) Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (“SEDA”).

Di mana perniagaan atau individu yang memegang sijil kelulusan suapan SEDA boleh menjual RE pada kadar FiT kepada pemegang lesen pengedaran seperti Tenaga Nasional Berhad.

TESDEC HYDORPOWER

TRSB menyediakan EPCC serta perkhidmatan penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) untuk industri tenaga. Tesdec Hydropower ialah sub-subsidiari Tesdec Berhad (“Tesdec”) melalui anak syarikatnya, Tesdec Services Sdn Bhd. Tesdec.

Dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Terengganu manakala Tesdec Hydropower terutamanya terlibat dalam aktiviti tenaga pembaharuan (“RE”), pembangunan dan kemudahan di negeri ini.

SEBAHAGIAN DARIPADA TRANSFORMASI

“Projek ini mewakili kami satu lagi langkah ke hadapan dalam usaha kami ke dalam RE yang bermula pada 2020. Sebagai sebahagian daripada transformasi organisasi di Minetech, yang merangkumi kepelbagaian dan rasionalisasi.

Pergerakan kami ke dalam RE membolehkan kami mengambil bahagian dalam pembangunan ekonomi mampan yang selaras dengan inisiatif dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk menjadi lebih hijau dan memastikan kesejahteraan sosial.”

-Dato’ (Dr). Ts. Awang Daud bin Awang Putera, Pengerusi Eksekutif Minetech

PROJEK LOJI HIDROKUASA KECIL 3MW

“Projek loji hidrokuasa kecil 3MW akan membolehkan kami mempamerkan kemampuan Minetech semasa kami mencari lebih banyak peluang dalam RE.

Sebagai pelabur fotovoltaik solar berdaftar dengan SEDA dan pemilik loji kuasa solar terapung 9.99MW AC yang terletak di Pantai Remis, Perak.

Kami juga mampu menjual tenaga elektrik kepada agensi kerajaan, perniagaan dan individu di bawah Program Pemeteran Tenaga Bersih SEDA atau NEM 3.0.”

KERJAAN NEGERI KOMITED

“Kerajaan negeri komited untuk memacu pertumbuhan ekonomi melalui projek sebegini di mana kesan limpahan positif.

Termasuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau, mengurangkan kesan aktiviti manusia terhadap alam sekitar dan menjaga kesejahteraan masyarakat melalui kemajuan sosio-ekonomi.”

-YAB Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri bin Mokhtar, Menteri Besar Terengganu

MEMBAWA MANFAAT PADA RAKYAT

“Kami berbesar hati untuk memulakan projek tenaga boleh diperbaharui ini yang akan membawa manfaat kepada rakyat Terengganu.

Dengan menyediakan sumber elektrik yang stabil dan bersih yang juga boleh menyokong kuasa sandaran yang penting sekiranya berlaku gangguan atau gangguan bekalan elektrik.”

-Pengerusi Tenaga Tesdec Hydropower, YB Ir. Saiful Azmi bin Suhaili

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge