IPO Menyasarkan Pengembangan dan Kemajuan dalam Penyelesaian Jentera Pemprosesan dan Pembungkusan Makanan bagi Kumpulan EPB

KUMPULAN EPB

Kumpulan anak syarikatnya (“Kumpulan EPB”), pembekal sehenti bagi penyelesaian jentera pemprosesan dan pembungkusan makanan. Dengan sukacitanya mengumumkan pelancaran prospektusnya untuk tawaran awam awal (“IPO”) di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad (“Bursa Securities”).

KUMPULAN EPB

SOKONG PENGEMBANGAN OPERASI

Pencapaian penting ini ditetapkan untuk mengukuhkan kedudukan pasaran EPB dan menyokong pengembangan operasinya. Didorong oleh strategi pertumbuhan yang disasarkan untuk mengembangkan jejak perniagaannya.

Tidak lupa juga pada pengamalan revolusi industri 4.0 melalui penyepaduan robotik dalam penyelesaian jentera pemprosesan dan pembungkusan makanan mereka.

KUMPULAN EPB

PEMBEKAL PENYELESAIAN KOMPREHENSIF

Kumpulan EPB, yang ditubuhkan pada tahun 1992, telah membina kehadiran pasaran yang kukuh. Sebagai pembekal penyelesaian yang komprehensif dalam reka bentuk, penyesuaian, fabrikasi, penyepaduan dan automasi tertib pengeluaran untuk segmen penyelesaian jentera pemprosesan dan pembungkusan makanan.

Juga cemerlang dalam perdagangan selongsong selulosa serta pembuatan dan perdagangan bahan pembungkusan yang fleksibel, memenuhi pelbagai keperluan dalam industri pembuatan makanan.

Untuk makluman, terbitan IPO itu diperuntukkan seperti berikut:

A) TERBITAN AWAM 71,570,000 SAHAM BIASA BAHARU (SAHAM TERBITAN)

ORANG AWAM MALAYSIA

·          19,570,000 Saham Terbitan, atau 5.26% daripada modal saham terbitan diperbesar semasa penyenaraian akan disediakan untuk permohonan oleh orang awam Malaysia melalui cara pengundian, yang 50% daripada peruntukan ini yang mewakili 9,785,000 Saham Terbitan akan disediakan kepada pelabur awam Bumiputera.

ORANG YANG LAYAK

·          21,196,000 Saham Terbitan, atau 5.70% daripada modal saham terbitan diperbesar semasa penyenaraian akan disimpan untuk permohonan oleh pengarah yang layak, pengurusan kanan utama yang layak, pekerja yang layak dan sekutu perniagaan (termasuk mana-mana orang lain yang telah menyumbang kepada kejayaan Kumpulan EPB).

KUMPULAN EPB

PENEMPATAN PERSENDIRIAN

Kepada pelabur Bumiputera yang diluluskan oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (“MITI”)

·          30,804,000 Saham Terbitan, atau 8.28% daripada modal saham terbitan diperbesar semasa penyenaraian akan disediakan untuk permohonan oleh pelabur Bumiputera yang diluluskan oleh MITI melalui penempatan persendirian.

B) TAWARAN UNTUK JUALAN 40,000,000 SAHAM BIASA (SAHAM TAWARAN)

PENEMPATAN PERSENDIRIAN

KEPADA PELABUR BUMIPUTERA YANG DILULUSKAN OLEH MITI

·          15,696,000 Saham Tawaran, atau 4.22% daripada modal saham terbitan diperbesar semasa penyenaraian akan disediakan kepada pelabur Bumiputera yang diluluskan oleh MITI.

-KEPADA PELABUR TERPILIH

·          24,304,000 Saham Tawaran, atau 6.53% daripada modal saham terbitan diperbesarkan semasa penyenaraian, akan disediakan kepada pelabur terpilih.

KUMPULAN EPB

Perolehan daripada Terbitan Awam berjumlah RM40.08 juta akan diperuntukkan untuk tujuan berikut:-

Pengembangan kilang: termasuk pemerolehan tanah, pembinaan kilang bahardan pembelian jentera untuk meningkatkan keupayaan operasinya.
Pembayaran balik pinjaman bank : memperkukuh kunci kira-kira Dan mengurangkan penggearan untuk meningkatkan kestabilan kewangan.
Tujuan model kerja : Menyokong keperluan operasi harian dan memastikan operasi perniagaan lancar
Tujuan perbelanjaan penyenaraian : Membiayai perbelanjaan IPO Kumpulan EPB

PERMOHONAN IPO

Dibuka bermula pukul 10 pagi hari ini berikutan pelancaran prospektus dan akan ditutup pada pukul 5 petang. pada 31 Julai 2024. Tarikh penyenaraian IPO Syarikat di Pasaran ACE Bursa Securities disasarkan pada 23 Ogos 2024.

Pada harga IPO sebanyak RM0.56 sesaham IPO, EPB akan mempunyai permodalan pasaran RM208.32 juta di hadapan debutnya.

PENGESAHAN DARI BURSA SECURITIES

“Kami amat menghargai pengesahan daripada Bursa Securities untuk IPO kami di Pasaran ACE Bursa Securities. Peristiwa penting ini menandakan satu pencapaian bagi perjalanan Kumpulan kami, yang akan meningkatkan keterlihatan kami dan membolehkan kami mengembangkan jejak perniagaan kami.

PINTU MASUK PASARAN MODAL

IPO berfungsi sebagai pintu masuk ke pasaran modal, memberikan kami sumber yang diperlukan untuk memacu fasa pertumbuhan dan inovasi kami yang seterusnya.

KUMPULAN EPB

Terutamanya dalam bidang integrasi robotik dalam penyelesaian jentera pemprosesan dan pembungkusan makanan yang disediakan kepada pelanggan kami pada masa ini.”

-kongsi Encik Yeoh Chee Min, Pengarah Urusan EPB Group Berhad

KEJAYAAN ANTARA KAMI DAN PELANGGAN

“Kejayaan kami di Kumpulan EPB dibina atas hubungan yang kukuh dengan pelanggan kami. Dengan bekerja rapat dengan pelanggan kami, kami dapat memahami cabaran mereka dan menyediakan penyelesaian yang sesuai kepada mereka.

KUMPULAN EPB

KOMITIMEN KAMI

Memandang ke hadapan, kami teruja untuk meneroka peluang baharu dan memperluaskan penawaran produk kami. Komitmen kami terhadap inovasi dan kecemerlangan akan memastikan kami kekal mendahului arah aliran industri dan terus menyampaikan penyelesaian yang bernilai untuk pelanggan kami.”

-ulas Encik Liew Meng Hooi, Timbalan Pengarah Urusan EPB Group Berhad

BAGI MALACCA SECURITIES

“Kami amat berbangga dapat membantu Kumpulan EPB dengan IPOnya yang akan datang. Pendekatan komprehensif Kumpulan EPB untuk menyampaikan penyelesaian jentera pemprosesan dan pembungkusan makanan.

KUMPULAN EPB

Digabungkan dengan dorongan berterusan untuk inovasi dan tumpuan yang sepenuhnya terhadap keperluan pelanggan, menetapkan asas yang kukuh untuk perkembangan masa depan.

Dengan rekod prestasi yang membanggakan sejak 1992 dan pasukan yang berpengalaman, EPB Group Berhad dengan serba lengkap boleh mengemudi landskap dinamik industri makanan dengan baik.”

-Puan Lim Chia Wei, Pengarah Urusan Malacca Securities Sdn. Bhd.

Malacca Securities Sdn. Bhd. ialah Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan, dan WYNCORP Advisory Sdn. Bhd. ialah Penasihat Kewangan Korporat EPB Group Berhad.

Website EPB

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge