Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tonton 5 CM Jika Anda Memang Minat Giler Mendaki Gunung|Bercerita mengenai persahabatan dan semangat cintakan negara dalam diri, Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan filem bertajuk 5 CM pada 2 Mac ini, pukul 10.30 malam di TV2 yang mengetengahkan lakonan mantap barisan pelakon Indonesia yang tidak perlu diperkenalkan lagi.


Filem yang diadaptasi dari novel tajuk sama, 5 CM karya novelis Donny Dhirgantoro dan arahan Rizal Mantovani ini tentang Arial (Deni Sumargo), Zafran (Herjunot Ali), Genta (Fedi Nuril), Riani (Raline Shah) dan Ian (Saykoji),

Sinopsis 5 CM

Lima remaja yang telah berkawan sejak tujuh tahun lalu. Antara mereka memiliki perwatakan yang berbeza-beza. Zafran seorang yang puitis sikapnya, sedikit &gila , suka mengikut kata hati, idealistik, dan memiliki bakat untuk menjadi orang yang terkenal. Rakannya, Riani seorang gadis pintar, cerewet, dan berusaha bersungguh-sungguh bagi mencapai cita-cita juga impiannya. Genta pula seorang lelaki yang tidak mementingkan ego dalam diri sehingga dia mempunyai jiwa pemimpin dan dapat membuat orang lain selesa di sekelilingnya.

Sementara itu Arial, lelaki paling dipercayai dalam kalangan mereka, hobinya bersukan, adalah yang paling berdisiplin, tetapi sikapnya sukar untuk membiasakan diri dengan orang yang baru dikenalinya. Yang kelima antara mereka dikenali sebagai Ian. Dia memiliki fizikal yang paling gempal berbanding rakan-rakannya, peminat mee segera dan bola, dan paling lambat tamat pengajian antara mereka.  Ada juga watak Dinda merupakan adik Arial, seorang pelajar cantik yang sebenarnya disayangi oleh Zafran.

Suatu hari, mereka berlima merasa ‘bosan’ dengan persahabatan mereka dan akhirnya kesemua mereka memutuskan untuk berpisah, tidak berkomunikasi satu sama lain selama tiga bulan. Selama tiga bulan mereka dirundung rindu, dan banyak perkara yang terjadi dalam kehidupan kesemua mereka. Begitu hakikatnya ia telah berjaya merubah situasi menjadi lebih baik dalam hidup mereka.Selepas tiga bulan juga lima daripada mereka bertemu semula dan meraikan pertemuan mereka dengan perjalanan penuh mimpi dan cabaran. Lawatan mendaki gunung untuk memacak bendera merah dan putih di puncak tertinggi Jawa pada 17 Ogos.

Perjalanan mereka penuh dengan perjuangan yang menjadikan mereka lebih mencintai Indonesia. Pengembaraan dalam kisah ini, bukan pengembaraan yang mencabar adrenalin, untuk melihat kebesaran Tuhan dari puncak gunung. Tetapi pengembaraan ini, juga perjalanan hati. Jantung untuk mencintai persahabatan yang dekat, dan hati yang mencintai negara ini.

Semua halangan yang mereka hadapi, kerana mereka mempunyai impian. Mimpi yang diletakkan 5cm dari hadapan dahi. Bagi anda yang belum menonton dan ingin tahu tentang filem ini, luangkan masa menyaksikannya mengisi slot Layar Asia di TV2.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge