Pemerolehan untuk Meningkatkan Kapasiti Pengeluaran sebanyak 30%, Sejajar dengan Pembangunan Infrastruktur Pantas Sarawak.

SCIB

Pakar sistem bangunan perindustrian, Sarawak Consolidated Industries Berhad (“SCIB” atau “Syarikat).

Dengan sukacitanya mengumumkan pemerolehan lima petak pajakan industri di Taman Perindustrian Demak Laut, Kuching, Sarawak.

Satu langkah yang ditetapkan untuk meningkatkan keupayaan pengeluaran Syarikat dengan ketara sejajar dengan pembangunan infrastruktur Sarawak yang pesat membangun.

SCIB

PENGAMBILALIHAN STRATEGIK

Melibatkan sejumlah lima lot tanah, berjumlah 8.8544 hektar (kira-kira 21.88 ekar) di Daerah Tanah Muara Tebas, mewakili pengembangan strategik jejak operasi SCIB.

Jumlah balasan pembelian tanah tersebut ialah RM21.6 juta dan hendaklah dibayar penuh secara tunai, daripada gabungan dana yang dijana secara dalaman dan pinjaman bank.

Pelaburan ini menandakan langkah penting dalam strategi pertumbuhan Syarikat, meletakkan SCIB untuk memenuhi permintaan pasaran yang sedang berkembang.

BUKTI KOMITMEN

“Pengambilalihan tanah ini adalah bukti komitmen kami untuk mengembangkan keupayaan dan jangkauan pasaran SCIB.

Lokasi baharu di Taman Perindustrian Demak Laut, hanya lima belas kilometer dari Pusat Bandaraya Kuching.

Bukan sahaja berfaedah secara strategik tetapi juga memberi kami ruang yang diperlukan untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran kami hampir 30%.

Pengembangan ini sejajar dengan jangkaan peningkatan permintaan yang dipacu oleh rancangan pembangunan infrastruktur Sarawak yang pesat pada tahun-tahun akan datang.”

pertumbuhan scib

TURUN NAIK PASARAN

“Walaupun kami menyedari turun naik pasaran yang berterusan, pertumbuhan SCIB kekal teguh dalam komitmen kami untuk menyampaikan nilai kepada para pemegang saham kami.

Pelaburan ini merupakan petunjuk jelas tentang dedikasi kami terhadap pertumbuhan jangka panjang dan keuntungan.

Masih memastikan SCIB terus memainkan peranan penting dalam landskap perindustrian Sarawak.”

-Pengarah Urusan SCIB, Ku Chong Hong

TUJUAN PENGGUNAAN

Tujuan penggunaan tanah yang baru diperoleh adalah untuk membina kilang perindustrian untuk menghasilkan produk berkaitan konkrit seperti Cerucuk Putar, Paip Putar dan Produk Konkrit Bertetulang.

SCIB menghargai sokongan berterusan daripada pelabur dan pihak berkepentingan Syarikat dan komited untuk menyediakan kemas kini tetap mengenai kemajuan dan perkembangan terkini.

Perpindahan ke Taman Perindustrian Demak Laut dari kilang semasa di Kawasan Perindustrian Pending.

Ini adalah keputusan strategik SCIB untuk memanfaatkan saiz tanah yang lebih besar untuk kapasiti pengeluaran yang dipertingkatkan.

scib

PEMBINAAN SUKU KEDUA

Menjangkakan kilang baharu itu akan memulakan pembinaan menjelang Suku Kedua 2024, dan siap menjelang Suku Pertama 2025.

Dan kilang itu sepatutnya menyumbang secara positif kepada pendapatan Syarikat dari Suku Kedua 2025.

Yakin bahawa pengambilan tanah ini dan peningkatan seterusnya dalam kapasiti pengeluaran akan menyumbang dengan ketara kepada pertumbuhan dan keupayaan Syarikat.

Demi untuk memenuhi permintaan pasaran masa hadapan, sekali gus meningkatkan nilai pemegang saham dalam jangka masa panjang.

Menghargai sokongan berterusan daripada pelabur dan pihak berkepentingan Syarikat dan komited untuk menyediakan kemas kini tetap mengenai kemajuan dan perkembangan terkini.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge