NURFLIX BINA RANGKAIAN MEDIA ISLAMIK ANTARABANGSA
NURFLIX BINA RANGKAIAN MEDIA ISLAMIK ANTARABANGSA | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Platform penstriman video dengan kandungan Islamik, Nurflix giat memperkasa empayar mereka. Moga tidak terhenti akibat pandemik COVID-19 sejak inisiatifnya dilancarkan pada Julai tahun lepas.

Sedar dengan kekangan dan keterbatasan melanjutkan produksi penggambaran dan pembangunan kandungan, Nuflix telah melancarkan inisiatif pembinaan rangkaian media islamik antarabangsa.

KESAN PANDEMIK 

Kesan pandemik telah membuatkan mereka memperkasakan jalinan penerbitan dan media dengan menjangkau rangkaian kerjasama bersama syarikat penerbitan dan media islamik dari luar negara. 

“Kami mahu mencapai objektif dalam usaha memberi manfaat kepada penggiat seni dan komuniti.

-kata Syah Mohamed selaku Ketua Pegawai Eskekutif Nurflix,

KOLABORASI TERBARU

Kita akan ada kandungan serta kolaborasi dari syarikat penerbitan luar . Antaranya dari United Kingdom, Mesir, Qatar, Turki dan Indonesia. Melalui kolaborasi ini, dianggarkan akan ada lebih 1,000 konten untuk ditonton menjelang akhir tahun ini, InsyaAllah”

-katanya lagi.

PENSTRIMAN ISLAMIK?

Bukan itu sahaja, Nurflix juga sedang dalam perbincangan dengan platform penstriman islamik seluruh dunia. Ini bagi membina gabungan kerjasama penyebaran kandungan media yang sopan dan bermanfaat untuk generasi.

“Dengan jalinan rangkaian ini kita berharap kandungan dan program dari luar boleh kita tonton di Nurflix. Manakala kandungan dari Malaysia juga ditonton di luar sana. Sudah tiba masa untuk rangkaian ini diperkasakan.”

-kongsi Syah lagi.

Kemasukan kandungan-kandungan luar ke dalam Nurlix juga akan memberi peluang pekerjaan post-produksi, terjemahan kandungan dan alih bahasa. Inisiatif ini juga dibuat agar khalayak akan dapat terus menikmati kandungan patuh Syariah dalam dan luar negara yang disajikan kepada pengguna.  

PLATFORM PEMBELAJARAN

Lebih istimewa, Nurflix juga mempunyai sasaran untuk menjadi platform pembelajaran, bukan semata-mata hiburan dengan menonton filem dan drama semata-mata.

NURFLIX GOLDFISH 2.0

Sehubungan dengan pemerkasaan kerjasama dan pelebaran kandungan luar, produk milik Sutera Hijau Ventures Berhad ini akan melancarkan aplikasi natif ‘Nurflix Goldfish 2.0’. Ianya lengkap untuk pelbagai peranti iOS, Android dan Smart TV bagi menggantikan aplikasi hybrid sedia ada sejak pelancaran Nurflix Beta pada Oktober 2020.

“Naik taraf ini akan dilancarkan sempena 1 Muharram atau 10 Ogos 2021 dan akan memberi kelebihan kepada pengguna kerana ia akan lebih stabil dan pantas,”

-sambungnya lagi.

HARGA LANGGANAN UBAH?

Dengan penambahbaikan yang sedang giat diperkasa ini, Nurflix berharap agar dapat membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada penggiat-penggiat media Islamik. Sekaligus menggerakkan ekonomi terutama di sektor penerbitan dan media sepanjang dunia dilanda pandemik. Harga pakej langganan baharu juga akan turut diumumkan pada Ogos akan datang.

Website

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post