Assalamalaikum dan Salam Sejahtera

Filem Fly By Night Tentang Aksi Jenayah Geng Teksi| Tidak dapat dinafikan bahawa naskhah filem-filem yang bercorak aksi dan jenayah dengan penerapan elemen-elemen drama sentiasa digemari penonton. Atas sebab itu, syarikat produksi PLANET FILMS SDN. BHD. mengambil inisiatif dengan menerbitkan sebuah filem berjudul Fly By Night – Sebelum Pagi Berakhir.

Memaparkan kisah tentang sekumpulan pemandu teksi yang melakukan jenayah dengan mengugut penumpang, ia diarahkan oleh seorang pengarah iklan iaitu Zahir Omar. Bagi Zahir Omar, idea untuk menghasilkan filem ini timbul kira-kira tujuh tahun lalu memandangkan dia seorang penggemar nashkah filem bergenre neo-noir (genre filem misteri dan drama jenayah).

“Sepanjang tempoh tersebut, saya memikirkan jalan cerita yang bersesuaian dengan kehidpan sosial rakyat Malaysia. Akhirnya, saya memilih untuk mengetengahkan kisah pemandu teksi memandangkan mereka lebih dekat dengan masyarakat serta merasai pelbagai pengalaman hidup,”

“Dalam filem ini, 70 peratus menggunakan bahasa Mandarin dan selebihnya bahasa Melayu. Malah, saya cuma mahir sedikit dalam bahasa Hokkien dan Kantonis. Bagaimapun, saya lega kerana barisan pelakon telah berhasil menjayakan watak yang diberikan serta memenuhi setiap yang saya inginkan dalam penjiwaan watak masing-masing,”

-kata Zahir Omar

Mengenai cabaran sepanjang pembikinan filem ini pula, Zahir memberitahu selain kali pertama mengarah filem, penggunaan bahasa juga memberikan cabaran tersendiri buat dirinya..

dibintangi oleh barisan pelakon seperti Sunny Pang, Bront Palarae, Fabian Loo, Eric Chen, Jack Tan dan Joyce Harn. Ia menjalani penggambaran pada bulan Januari 2018 di sekitar Kuala Lumpur, Shah Alam dan Klang selama 23 hari. Sementara itu, salah seorang pelakon utamanya iaitu Bront Palarae pula menyatakan dia tertarik untuk membintangi filem berkenaan kerana jalan ceritanya yang segar. Ujarnya, tidak ada sebab untuk dia menolak berlakon di bawah arahan Zahir Omar memandangkan dia sudah lama mahu bekerja dengan pengarah tersebut.

“Saya memang ingin bekerjasama dengannya setelah menonton karya filem pendek Zahir iaitu K-Hole yang memenangi anugerah BMW Shorties pada tahun 2007. Sepanjang kami bekerjasama semuanya berjalan lancar dan dia seorang pengarah yang bagus. Visinya sangat jelas dan citarasanya sangat bagus,”

-kata Bront.

SINOPSIS Fly By Night

Fly By Night – Sebelum Pagi Berakhir berkisar tentang sekumpulan empat orang pemandu teksi yang melakukan kegiatan memeras ugut penumpang yang diambil dari lapangan terbang. Kumpulan ini diketuai oleh Tai Lo (Sunny Pang) dan dianggotai oleh adiknya Sai Lo (Fabian Loo), bekas banduan Ah Soon (Eric Chen) dan pemuda pintar yang penuh misteri Gwai Lo (Jack Tan).

Mereka memilih penumpang yang kaya dan mempunyai banyak wang dijadikan sasaran. Namun sikap tamak Sai Lo menyaksikan dia keluar dan bertindak secara bersendirian bersama Gwai Lo. Namun kerakusan mereka tidak mendatangkan hasil.

Mereka mula bertindak dengan lebih berani dan memeras ugut pasangan Marcus (Shaun Chen) dan wanita simpanannya Reanne (Joyce Harn) yang kemudiannya turut melibatkan sebuah kumpulan kongsi gelap yang ganas. Pihak polis yang diketuai oleh Inspektor Kamal (Bront Palarae) dapat menghidu apa yang berlaku dan mula membuat pengawasan..

Kisah dramatik yang berselang seli dengan aksi ini menjadi bertambah menarik apabila aktiviti pasangan penjenayah ini secara tidak sengaja telah melibatkan Jared (Frederick Lee) seorang ketua kongsi gelap yang ganas dan dia mahu mereka membayar ganti rugi atas kesalahan yang dilakukan. Kumpulan pemeras ugut terpaksa membuat rancangan demi menyelamatkan nyawa mereka. Apabila tarikh pembayaran semakin hampir, angka korban semakin meningkat, dan rahsia kejahatan yang silam mula terbongkar

Official Trailer Fly By Night – Sebelum Pagi Berakhir

Filem Fly By Night – Sebelum Pagi Berakhir telah mula ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula sejak 11 APRIL 2019Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge