SCIB MULAKAN TINDAKAN UNDANG-UNDANG PADA SIAPA, OH NO!| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Alamak kes apa pula ini dan siapa pula dikenakan tindakan undang-undang?

SCIB

Sarawak Consolidated Industries Berhad (“SCIB” atau “Syarikat”), pakar dalam bidang kejuruteraan awam.

MULAKAN PROSIDING UNDANG-UNDANG

Mengumumkan bahawa ia telah memulakan prosiding undang-undang terhadap Dynamic Prestige Consultancy Sdn. Bhd bagi menuntut bayaran balik yang tidak dipenuhi sebanyak RM14 juta.

14 JUTA TUNTUTAN

Jumlah itu adalah bayaran awal untuk rancangan perkongsian perniagaan strategik dalam sektor Kejuruteraan, Perolehan, Pembinaan dan Pentauliahan (EPCC).

SKIM SAHAM KEUTAMAAN BOLEH TUKAR BOLEH TEBUS

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Dynamic Prestige Consultancy Sdn. Bhd. akan mencadangkan satu skim Saham Keutamaan Boleh Tukar Boleh Tebus (RCPS) dalam syarikat mereka.

SCIB, setelah memutuskan untuk tidak meneruskan RCPS, telah meminta bayaran balik yang dipersetujui.

Bagaimanapun, sehingga kini, Dynamic Prestige Consultancy Sdn. Bhd. (“Dynamic Prestige”) telah gagal mematuhi perjanjian ini.

GAGAL BAYAR BALIK

“Pemulaan tindakan undang-undang ini adalah langkah yang perlu untuk melindungi kepentingan syarikat kami dan menegakkan integriti kewangan kami.

Kami sentiasa beroperasi dengan mematuhi sepenuhnya kewajipan kontrak kami dan mengharapkan tahap komitmen yang sama daripada rakan kongsi kami.

SCIB Ku Chong Hong

Kekal yakin dengan kedudukan pemegang saham kami yang terbaik dan memastikan keputusan yang terbaik untuk pemegang saham kami.”

-Ku Chong Hong, Pengarah Urusan SCIB Sebagai tindak balas kepada litigasi yang berterusan.

INFO MENGENAI SCIB

Ditubuhkan pada 1975 dan telah berkembang daripada sebuah perusahaan kecil kepada Kumpulan syarikat terkemuka yang tersenarai di Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Berhad.

Pada masa ini, SCIB mengendalikan tiga kilang di Kuching, Sarawak iaitu satu kilang di Kawasan Perindustrian Pending dan dua kilang di taman perindustrian Demak Laut.

PENGURUSAN PROFESSIONAL:

Terkenal dengan pengurusan profesional dan mempunyai sejarah panjang idea inovatif dan kemajuan teknologi.

Ditambah dengan kekayaan pengalaman dan penyelidikan yang diperoleh selama lebih tiga dekad.

Juga menawarkan pelanggannya kepakaran mendalam melalui gabungan teknologi, kecekapan dan kepantasan.

Website|

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge