SAMAIDEN TANDATANGANI MOU BANGUNKAN PROJEK TBB DI KEMBOJA| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Samaiden Group Berhad (“Samaiden”), pakar tenaga boleh diperbaharui (“RE”) yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) sistem fotovoltaik solar (“PV”) dan loji janakuasa.

Dengan sukacitanya mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh bukan langsung, Samaiden Energy (Cambodia) Co., Ltd. (“Samaiden Cambodia”) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (“MoU”) dengan Royal Group Cambodia Co., Ltd

RGC yang berpangkalan di Phnom Penh ialah syarikat pegangan pelaburan strategik Kemboja dengan perniagaan yang terdiri daripada perkhidmatan perbankan dan kewangan kepada media dan hiburan.

PERANAN MVA

Peranan MVA adalah dalam perundingan dan sokongan perniagaan manakala PANNA akan memudahkan penyelidikan, pembangunan projek dan pengurusan.

Di bawah MoU itu, kedua-dua pihak akan mengkaji terlebih dahulu kebolehlaksanaan pembangunan tanah yang tidak digunakan di samping landasan kereta api dari wilayah Poipet ke wilayah Preah Sihanouk.

Ini untuk pemasangan solar gunung mikro, utiliti, infrastruktur kemudahan untuk penyewaan, penanaman pokok kertas.

Juga penanaman sayur-sayuran di rumah hijau, penanaman kacang soya. dan aktiviti ekonomi mampan yang lain.

SOKONGAN DAN INSIATIF

“Usaha ini digalakkan oleh sokongan dan inisiatif kerajaan Kemboja terhadap RE .

Komitmennya untuk membantu rakyatnya memperoleh pendapatan lebih tinggi melalui projek seperti pembangunan tanah di samping landasan Kereta Api Diraja.

Samaiden bersedia untuk menawarkan kepakaran kami daripada projek EPCC RE yang merangkumi sistem PV solar dan loji kuasa kepada operasi dan penyelenggaraan serta perkhidmatan perundingan alam sekitar.

-kata Pengarah Eksekutif Samaiden Cambodia, Fong Yeng Foon.

Apa yang lebih penting ialah kajian kebolehlaksanaan bahawa semua pihak dalam MoU bersetuju untuk melaksanakan bidang-bidang yang penting.

Untuk pembangunan ekonomi Kemboja dan pada masa yang sama menyediakan pekerjaan dan kemahiran berharga kepada rakyatnya.”

Website

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge