PIKOM: EKONOMI DIGITAL MALAYSIA MAKIN TERBAIK, AMAZING!| Bukan senang nak turut serta dan memahami tentang pasaran ekonomi digital. Melainkan anda seorang yang meminati ekonomi.

PIKOM: EKONOMI DIGITAL MALAYSIA

Terbaru, satu program telah diadakan di PIKOM HQ, Empire Damansara bertajuk TINJAUAN PASARAN KERJA EKONOMI DAN DIGITAL PIKOM 2023 /2024

SUMBANGAN EKNOMI DIGITAL MALAYSIA

Ekonomi digital Malaysia dijangka menyumbang 24.4% yang mengagumkan kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara pada 2023,

Berlatarbelakangkan unjuran pertumbuhan KDNK sebanyak 4.2%, menurut Persatuan Teknologi Kebangsaan Malaysia (PIKOM).

PIKOM: EKONOMI DIGITAL MALAYSIA

PERIHAL PIKOM

Persatuan yang mewakili industri teknologi di Malaysia yang mempunyai lebih daripada1,000 syarikat aktif yang terlibat.

Ada diantaranya dalam keseluruhan spektrum produk dan perkhidmatan teknologi, yang menguasai 80% daripada jumlah perniagaan TECH di Malaysia.

Timbalan pengerusi PIKOM Alex Liew berkata jangkaan sumbangan 24.4% menandakan momentum menaik yang kukuh.

“PIKOM percaya momentum itu akan mengekalkan kekuatannya, dengan ekonomi digital dijangka mencecah 25.5% sumbangan kepada KDNK pada 2024.

Walaupun ekonomi negara diramalkan pertumbuhan 4.5%,”

– kata Liew.

EKONOMI DIGITAL MALAYSIA MOMENTUM MENAIK

Data sejarah menyokong trajektori menaik ini, dengan ekonomi digital masing-masing telah menyumbang 23.2% dan 23.4% pada 2021 dan 2022.

“Peningkatan teguh ekonomi digital, berdaya tahan walaupun di tengah-tengah pergolakan ekonomi global.

Kini telah mengukuhkan kedudukannya sebagai tonggak penting dalam struktur ekonomi Malaysia. Peranan strategiknya dalam mewujudkan pekerjaan, memudahkan kerja jauh semasa.

PIKOM: EKONOMI DIGITAL MALAYSIA

Selepas pandemik sambil memupuk kemajuan teknologi dan inovasi tempatan telah memainkan peranan intrinsik dalam memacu negara ke hadapan.”

-sambung Liew

Dari segi pekerjaan, pasaran pekerjaan digital telah menyaksikan pertumbuhan dua angka dalam gaji teknologi.

Mencerminkan ekonomi yang memanfaatkan teknologi secara bijak untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti.

CHAIRMAN WOON TAI HAI

“Sektor teknologi telah mengalami pertumbuhan gaji tahun ke tahun yang ketara sebanyak 13.9% pada 2023, berbeza dengan pertumbuhan julat persentil 2% yang diperhatikan dalam dua tahun sebelumnya.”

“PIKOM juga mengunjurkan pertumbuhan gaji sebanyak 4.13% untuk 2024, dan Purata Kadar Pertumbuhan Tahunan (AAGR) sebanyak 6.45% dalam dekad akan datang.”

-kata penasihat dan pengerusi penyelidikan PIKOM Woon Tai Hai

PIKOM: EKONOMI DIGITAL MALAYSIA

PERSAINGAN SENGIT

Woon menyifatkan pertumbuhan ketara ini disebabkan gabungan faktor termasuk persaingan yang semakin sengit untuk mendapatkan bakat, penghantaran pulang profesional mahir berikutan wabak itu.

Ringgit yang semakin lemah, transformasi digital yang dipercepatkan dalam sektor swasta dan dasar kerajaan yang berfikiran ke hadapan.

“Pertumbuhan ekonomi yang sihat pada tahun sebelumnya selalunya menunjukkan kemasukan pekerjaan dan kenaikan gaji seterusnya pada tahun berikutnya, lazimnya ketinggalan enam hingga dua belas bulan,” 

-tambah Woon.

DIJANGKA MENINGKAT

Menyelam lebih dalam ke dalam angka, gaji yang diiklankan dijangka meningkat sebanyak 13.9%.

Dirangsang oleh pertumbuhan 8.7% dan 9.3% dalam sektor bukan elektronik (NE) dan ekonomi digital (DE), masing-masing pada tahun sebelumnya.

Bagaimanapun, penentukuran semula dijangka pada 2024, di mana pertumbuhan gaji yang diiklankan diunjurkan stabil pada 4.1%, menyederhana daripada lonjakan tinggi yang dialami tahun ini.

PIKOM: EKONOMI DIGITAL MALAYSIA

KEDUDUKAN MALAYSIA

Lebih-lebih lagi, walaupun Malaysia berada pada kedudukan ke-12 apabila gaji dalam kelompok 10% teratas dibandingkan dengan 20 ekonomi terpilih.

Mendapati dirinya berada pada kedudukan ke-17 yang kurang memberangsangkan daripada 21 apabila membandingkan gaji purata.

“Perkara terakhir ini adalah kebimbangan yang dapat dirasai dan pemangkin yang munasabah untuk membuang otak bakat digital kami yang tidak ternilai,” 

-kata Woon.

TETAP KEKALKAN PENERBITAN TAHUNAN

Sementara itu, persatuan itu “tetap mengekalkan penerbitan tahunan ini selama 16 tahun yang lalu, berhenti hanya semasa tahun wabak awal 2020.”

Laporan 2023, sambil mengekalkan teras analisisnya di pasaran teknologi dan menonjolkan jawatan pakar seperti dalam keselamatan siber, kecerdasan buatan (AI) dan sains data,

Juga memperkenalkan bahagian baharu yang memberi penerangan tentang gaji CEO merentas 21 industri berbeza.

“Gaji teknologi penandaarasan adalah penting, berfungsi sebagai lensa yang melaluinya kedudukan kompetitif Malaysia dalam landskap teknologi global dan serantau boleh dilihat,

Sekali gus memupuk inovasi dan memaklumkan penggubalan dasar,” 

-kata Ketua Pegawai Eksekutif PIKOM Ong Kian Yew

PIKOM: EKONOMI DIGITAL MALAYSIA

PENGUNAAN USD DISELARASKAN?

Menekankan penggunaan USD yang diselaraskan untuk pariti kuasa beli (PPP) untuk memberikan pembaca pandangan yang menyeluruh.

Beliau menambah, dengan mengekalkan piawaian penyelidikan yang ketat, PIKOM memastikan metodologi yang konsisten dan teliti, memanfaatkan model matematik dan statistik.

Serta bekerjasama dengan rakan kongsi termasuk Jobstreet by SEEK, Payscale, Pakar Gaji dan Institut Penyelidikan Ekonomi.

Sambil melahirkan rasa terima kasih kepada rakan kongsi dan pengiklan, khususnya Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), TalentCorp Malaysia dan Pertubuhan Industri Pengkomputeran Asia-Ocean (ASOCIO).

Ong menambah bahawa laporan itu akan disebarkan pada Sidang Kemuncak Digital ASOCIO di Seoul, November 2023.

SIDANG KEMUNCAK DIGITAL ASOCIO

Sidang Kemuncak Digital ASOCIO berfungsi sebagai pertemuan penting untuk memupuk rangka kerja dan platform yang kondusif untuk perdagangan rentas sempadan.

Acara itu juga berfungsi untuk melibatkan entiti kerajaan dalam merangka agenda digital nasional yang koheren, membantu ekonomi ahli dalam mewujudkan industri ICT yang berdaya saing global.

Mewakili suara industri ICT di forum perdagangan dan teknologi antarabangsa dan dalam memudahkan pelaksanaan piawaian dan tadbir urus.

Website |

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge