Kempen Travelling Beruang Membantu Pesakit Kanser Kanak-Kanak di Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Kempen Travelling Beruang yang mula dilancarkan secara rasminya sejak 9 Jun lalu kini hampir ke kemuncaknya apabila telefilem Travelling Beruang itu bakal disiarkan di TV3 pada 31 Oktober dan 1 November 2015 nanti. Siapa menyangka idea asal yang bermula dengan telefilem menjadi lebih bermakna apabila sebuah kempen tercipta untuk mendapatkan dana bagi membantu pesakit kanser kanak-kanak di Malaysia.

Kempen Travelling Beruang

Malah telefilem ini merupakan karya pertama seumpamanya yang didedikasikan untuk tujuan tanggungjawab sosial korporat. Sebagai rekod, sejumlah RM111,645 berjaya dikutip daripada Air Asia selaku penaja utama, Altel penaja bersama dan TV3 sebagai stesen rasmi. Sumbangan itu diberikan menerusi penjualan patung Travelling Beruang yang mendapat sokongan orang ramai.

7

Menampilkan barisan pelakon hebat dengan nama-nama besar seperti Ungku Ismail Aziz, Elizad Sharifuddin, Yana Samsudin, Zara Zya, Zul Huzaimy dan Ammar Titan, telefilem yang mempunyai dua bahagian ini dijangka bakal mendapat perhatian penonton menerusi jalan ceritanya yang penuh inspirasi.

Sinopsis Travelling Beruang

Travelling Beruang mengisahkan Adit (Ungku Ismail Aziz) yang merupakan seorang novelis yang hilang arah setelah kehilangan anak perempuannya kerana kanser. Kebahagian rumah tangganya bersama Lisa (Zara Zya) juga punah. Bagi Lisa, Adit telah banyak berubah. Malah Adit seperti mementingkan kerjayanya sejak kematian anak mereka. Adit dihantui rasa bersalah dan dia tidak mampu lagi menghasilkan novel. Sehinggalah suatu hari dia bertemu dengan Zamani (Zul Huzaimy) yang juga teman karibnya. Zamani yang resah dan kebimbangan menceritakan mengenai keadaan anaknya, Aishah (Yuyun Yuslin) yang telah diagnosis dengan penyakit kanser. Adit tersentak, dia bagaikan melihat cermin dirinya.

Kempen Travelling Beruang

Adit melihat wajah Aishah di hospital. Hatinya sayu melihat Aishah lemah tidak bermaya. Kenangannya bersama Yana, arwah anaknya mula bermain di fikiran Adit. Sejak itu Adit banyak mengambil kesempatan untuk melawat Aishah. Dalam pertemuan itu, Aishah sempat berkongsi impiannya untuk melihat dunia. Sejak daripada itu, Adit berfikir tentang bagaimana dia mampu merealisasikan impian Aishah. Aditmengambil langkah berani untuk mengembara ke serata dunia dan Aishah hanya mampu menyandarkan impian kepada ‘Mr. Bear’ patung kesayangannya. Walaupun sedih, Aishah gembira kerana Adit berjanjiuntuk berkongsi pengalamannya setiap kali mengembara.

Pengembaraan itu bukan sahaja demi Aishah tetapi juga menemukan sebahagian daripada hidupnya yangtelah hilang. Dalam perjalanan itu, dia bakal menemui wanita misteri, Kat (Elizad Sharifuddin) yang bakal membawa Adit kepada suatu penemuan baru. Apakah yang bakal terjadi? Itu diantara penantian yang bakal dinantikan para penonton Malaysia.

8

Bahagian 1 kisah penuh inspirasi ini telah ditayangkan di pawagam lebih awal untuk sesi Tayangan Amal Telefilem Travelling Beruang di mana orang ramai telah mengambil peluang untuk menonton sambil beramal. Setiap tiket dijual dengan harga RM25 di mana hasil kutipan diserahkan kepada Tabung Travelling Beruang MAKNA. Sesi tayangan itu telah diadakan dengan kerjasama rakan penaja iaitu Tropicana City Mall dan The Mines Shopping Mall.  Di dalam tayangan amal utama pada 24 Oktober 2015, orang ramai berpeluang menonton bersama para pelakon telefilem tersebut di GSC, Tropicana City Mall manakala pada 25 Oktober pula, sesi tayangan amal khas itu diadakan di TGV, The Mines Shopping Mall yang turut mendapat sokongan daripada rakan- rakan artis seperti Zul Ariffin, Amyra Rosli, Syafiq Kyle, Fezrul Khan, Ruhainies, Adibah Yunus, Shukri Yahya, Zahirah Macwilson dan Ezzaty Abdullah.

Kempen Travelling Beruang
Trailer Travelling Beruang

Video Travelling Beruang

Pada semua jangan lupa menonton kempen Travelling Beruang apabila dua bahagian telefilem tersebut bakal ditayangkan di TV3 pada 31 Oktober dan 1 November jam 9.00 malam.  Namun kutipan dana bagi pesakit kanser kanak-kanak Malaysia akan tetap diteruskan kerana orang ramai masih boleh menderma ke Tabung Travelling Beruang MAKNA menerusi akaun 5140 7561 6705 (Maybank).

#kitepunye #kitepunyedotcom #travellingberuang #makna

About The Author

1 thought on “Kempen Travelling Beruang Membantu Pesakit Kanser Kanak-Kanak di Malaysia”

  1. Pingback: Adellea Sofea Memilih Suami Secara Luaran Dari Media Sosial?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Scroll to Top