PENA KITEPUNYA

Pengalaman Admission di PPUM Dengan Mak

oleh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini entri tidak bergambar dimana apa yang sedang ditaip atau ditulis sedang atau baru berlalu sahaja. Ini adalah cerita pengalaman admission di PPUM dengan mak. Tidak di nafikan perbezaan dengan hospital kerajaan mahupun hospital swasta banyak.

Dari segi kewangan atau caj.

Dari segi layanan dari klinik, emergency mahupun didalam wad

Dari segi percakapan sama ada sakit hati atau tidak, beralas ataupun tidak.

Kronologi

7pagi : terima call.mak menangis .. minta temankan ke hospital. Tanya mak dah kenapa katanya teman ajerlah. Bila tanya 2-3 kali baru mak inform yang mak tetiba tak boleh jalan. Allah..!!! Tak terkata-kata bila dengar mak kata macam tu.Terus siap tunggu hubby balik sebab masa tu hubby hantar kids ke sekolah. Dalam kepala dah fikir macam-macam sampaikan nak.call ambulans tapi abah call n kata abah tak sempat nak hantar sebab ada urusan yang penting x blh dielakkan.

7.30pg : Sampai rumah mak, mak kata ada kat tingkat atas. Bawa mak turun perlahan-lahan, langkah kecil ajer tak sebesar langkah biasa. So nak bawa mak.ke Tropicana hospital tp abah tak agree. Mak pun nak ke PPUM katanya semua file pasal kesihatan mak ada kat sana. So nak tak nak ke situlah juga deatinasi di tuju

8.30pg : pelik tak.pelik.terkejut juga cepatbya sampai sebab kan tadi ada kata nak call ambulans tapi x kasi so KP drive naik ‘bumbble bee’. Mungkin tuhan permudahkan urusan di mana perjalanan tidaklah seteruk jemnya seperti biasa. Tinggalkan mak.di pintu utama dan KP park keta

8.45pg : mak still.x nak ke emergency nak jumpa doktor kat klinik sebab kebetulan hari nie ada appt. Menunggulah kami di mana doktor dah masuk tetapi keluar balik sebab wad panggil

11.30pg : tiada pilihan kena admit sebab nak cari punca kenapa mak tetiba tak boleh jalan. Then lutut mak sebelah kiri tetiba lagi sakit. So, what is the cause. Dah cuba pujuk takyah admit tapi tak berjaya kena juga admit. Dari klinik nie lagi KP dan mak terpinga-pinga.sebab tak tahu ke.mana ..tetiba kena panggil ambil.darah. pas ambil darah di biar tanpa memberitahu ke mana. Sampai KP tertinggi suara menanyakan isu ini di kaunter pendaftaran barulah memasing sibuk mencari ke mana. Rupanya yg in charge boleh pula.layan request patient yang lain

Disebabkan bilik tiada dan perlu admit katanya terpaksa duduk di transit dulu. Apa itu transit? Cam hotel cam airport?

11.45pg : kemasukan di buat dan kaunter staff di sini amat baik..dan

12.00tgh : disinilah bermula semuanya ..

12.20tgh : ambil.sekali lagi tekanan darah. Tanya dengan baik sekali berapa lama. Katanya bergantung pada betapa cepat patient lain discaj. KP siap beritahu yg KP ingin pulang nak.settlekan kids tapi ditanya mak perlukam support ke. YES.. mak perlukan support terutama sekali bila ingin bangun atau ke tandas. Sebab dah janji ngan abah KP tunggu dan menunggu..

2.30ptg : masih lagi disini dan tiada siapa memberitahu apakah status kami. Yang pelik.ada patient yg lain.di.transit ini yg baru sampai sudah ke wad tapi mak belum lagi. Bila.di tanya ada seorang abg ni jawab kenalah tunggu kadang sampai petang dan ada malam. Ini sendiri menunjukkan yang kalau tidak boleh menerima patient janganlah ambil

3.00ptg : mak lapar balik sbb makanan tgh yg disediakan tidak selera. Tadi dah singgah beli carrot cake dan juga spaghetti sikit ajer di jamah. Jadi inform pada staff nurse situ mmg tak blh tahan dah sbb mak lapa.so nak pergi makan.

4.00ptg : balik dr makan mak kata tetiba rasa nak tidur. Risau semestinya risau sbb mak sebenarnya dah ngadu penat, ngantuk even lapar tetapi KP kata sabarlah.. KP suruh tidur kalau tak larat dah

4.15ptg : staff nurse kata dah boleh masuk bilik. Masa tu KP rasa lega dan alhamdulilah. Sebab kesian kat mak dah lama tunggu nak rehatkan diri

Disinilah bermula episod baru lagi.

4.20ptg : naik ke atas tingkat 9. Staff nurse kata bilik.dah ada, katil dah ada. Nak dijadikan cerita berlaku sesuatu insiden yang memalukan antara nurse nurse disini didepan kami. Staff nurse kata, kami takde suruh patient XXXX nie naik .. kami panggil patient XXXX naik. Nie patient mana. Kesian juga staff transit yg tlg hantarkan mak naik tadi kena ‘bash’. Siap telefon ke transit di bawah argue yg mereka di tgkt 9 betul tiada pernah accept patient(mak). Jadi mak kena turun ke bawah balik. Yang membuatkan KP sentap.ialah mereka bergaduh di depan mak seolah-olah mak tiada didepan mereka. Habis depan mereka di atas kerusi roda siapa. Yang lahi satu di sini family patient tolak kerusi roda sedangkan hospital.lain staff mereka yang menolak kerusi roda patient naik ke wad mereka.

Pertelingkahan berlaku di mana mak dah fedup dan kata jomlah balik tak payah admit. Bayangkan mereka blh bergaduh n play the blame game infornt of the patient family. So.adakah anda rasa patut mak stay di sinie.

Turun bawah ngan mak dan masuk sahaja area transit KP terus naik angin. Habis semua kena marah dengan KP kerana korang ada internal problem nak kena gaduh dpn mak KP. Heyy… gaduhlah kat belakang ke, tepi ke, kanan ke. Kerani kat kaunter tingkat 9 boleh pula gelak gelak, kat kami sebab kami naik sedangkan suruh org lain naik. Mak MENANGIS OK… MENANGIS sebab mereka bergaduh didepan mak dan seolah-olah mak.membebankan mereka . Mak tak sangka sampai begitu susah untuk admit. Dan lah patient sakit dan dibuat begitu semestinya rasa sensitiflah. Tiada sympathy apatah lagi empathy

4.45ptg : Sis Yati so called PIC di transit dgr KP ngamuk.kat situ call tgkt 9 tak tahu apa yg dikata, KP dpt naik ke wad. KP kata do u think i feel sexure to send my mum here and if anything happen to my mum u all will be responsibility. Staff di transit pun pakat tak puas hati sbb sesenang hati mereka tolak dan suruh kami ke bawah balik. Naik KP kali ini terus ke katil.

5.15ptg : Ingatkan tiada lagi incident tetapi ada lagi incident. Datanglah 3 orang doctor tanpa memperkenalkan diri pada KP mahupun mak sedang ligat bercerita ttg sakit mak. Yg bestnyer cerita ttg sejarah 2013 (katanya ada stroke which never at all)di mana tidak pernah berlaku. Yg tahu ianya pelik bila dikatakan mak sakit 2 hari lepas masuk malam.tadi kul 10pm. Ingin mencelah mak tak bagi so.Mereka bertiga bercerita sesama sendiri. Tak puas hati KP terus mencelah.

KP: Are u talking abt my mum?

Doctor :Yes of coz.

KP: Are u sure wht u’re saying?

Doctor: Yes m sure. Based on the history tht we have here.

KP: See on ur self at the file it stated bed 15 and my mum is bed 14. So are u giving me another bad experience here?

Doctor: aaa… are u ms zXXXXX

KP: Nope, pls chk 1st nextyme before simply talking abt it.

Tanpa maaf tanpa kata terus blah ke katil sebelah.

Jadi, apakah perasaan anda jika anda berada ditempat KP. semestinya was was dan ragu ragu bukan untuk.tinggal disini. Mak tahu yg KP tak stay sbb kids nanti nak juga stay so is better for.me.not to stay n she understand. Tapi, macamana PPUM semegah ini boleh melakukan kesilapan sebegini. Kalau takat 1 atau tak sengaja tak.mengapa tapi ini berturut-turut kot.. dahlah buat macam bola pastu salah patient file pula tanpa minta maaf.

KP faham ramai pesakit, kebetulan bilik, katil atau wad penuh tetapi ini bukanlah alasan untuk berbuat begini. Begitu ramai staff ada yang perangai begini menyakitkan hati. Risau untuk menghantar. Risau untuk meninggalkan mak di sinj. Tak confident rasanya tapi apakan daya ..

Nota: ini adalah pengalaman yang baru berlaku tadi didepan mata sendiri. Bukan nak downgradekan tetapi inilah reality. U guys need to improve ur customer service skills @PPUM Menara Selatan