Kembalikan Syawalku – Telefilem Yang Patut DiTonton Oleh..

Kembalikan Syawalku – Telefilem Yang Patut DiTonton Oleh..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Kembalikan Syawalku – sebuah karya telefilem yang bakal di tayangkan pada malam raya yang patut di tonton oleh anda semua. Bukan calang-calang para pelakon yang melakonkan watak ini tetapi sarat dengan intipati mengenai kasih sayang dan kekeluargaan. Bak kata pepatah “Selagi ibu bapa masih ada, hargailah mereka & jagalah mereka “ . Ini kerana bila mereka sudah tiada menangis air mata darah sekali pun tidak ada gunanya.

Telefilem ini adalah arahan dari Pitt Hanid terbitan Arie Zaharie Production. Bakal bersiaran di Astro Citra dan Mustika HD pada malam raya, 24 Jun 2017 jam 9.00 malam. Mengenai kasih sayang ibu bapa mereka tehadap anak-anak tersayang yang berjauhan hinggalah ke penghujung nyawa mereka. Pelbagai cara dibuat untuk menambat hati anak-anak tetapi …. Inilah yang berlaku sekarang di dunia ini , terutama sekali bila Ramdan pergi dan Syawal kembali.. Membariskan pelakon veteran hebat seperti Sabri Yunus, Fauziah Nawi dan Fatimah Abu Bakar bakal mengusik hati dan perasaan insan yang bergelar anak-anak supaya menghargai ibubapa mereka ketika mereka masih hidup.Barisan pelakon muda yang turut berlakon seperti Syafie Naswip dan Sharifah Amani yang menghidupkan watak masing-masing. Pengambaran telefilem ini berlatarkan suasana kampung dan juga di hospital lama di sekitar daerah Batu Gajah, Perak.

Sinopsis Kembalikan Syawalku

Aishah atau Mak Chah (lakonan Fauziah Nawi) tidak sabar hendak berjumpa bakal menantu pada hari raya nanti. Sebelum berpuasa lagi, Mak Chah sundah mula membuat persediaan untuk menyambut hari raya yang meriah berbanding tahun-tahun sebelumnya.Latifah atau Mak Pah (lakonan Fatimah Abu Bakar)pula tidak sabar hendak menyambut raya kerana inilah pertama kalidia akan beraya dengan anak bongsunya setelah empat tahun anak bongsu itu berada di luar negara.Kembalikan Syawalku - Telefilem Yang Patut DiTonton Oleh..

Akil

Akil (lakonan Syafie Naswip) pulak kehilangan thumbdrive yang ada kerja penting didalamnya. Akil menuduh emaknya sudah terbuang thumbdrive tersebut semasa mengemas. Pertama kali Akil meninggikan suaranya kepada emaknya. Mak Chah merajuk…Akil bergegas ke pejabat dan mendapati thumbdrive itu di atas meja di pejabat. Akil rasa bersalah kerana memarahi emaknya. Namun Akil mengejar masa. Dia perlu mencetakkan dokumen, menjilid, dan menyerahkan kepada majikannya. Dalam perjalanan, Akil ditimpa kemalangan. Dia cedera parah dan tak sedarkan diri.

Sementara itu dirumah, Pak Jamil (lakonan Sabri Yunus) sedang menebang dahan pokok. Walaupun dilarang oleh Mak Pah, Pak Jamil tidak peduli. Akhirnya Pak Jamil jatuh ke tanah. Pak Jamil dikejarkan ke hospital.Kakinya patah! Namun anak-anaknya tidak percaya kerana sebelum ini Pak Jamil selalu menipu kononnya dia jatuh dan masuk hospital semata-mata kerana mahu anak-anaknya pulang.

Di hospital, Mak Chah dan Mak Pah berkenalan. Mereka bersembang tentang diri masing-masing. Sekelip mata, hubungan mereka jadi rapat.Doktor mengesahkan Akil lumpuh dari pinggang ke bawah. Akil sangat kecewa. Dia mula bertanya kenapa dia diberikan musibah ini sedangkan dia tidak pernah menyakiti sesiapa dalam hidupnya.

Pak Jamil 

Sementara itu dirumah, Pak Jamil (lakonan Sabri Yunus) sedang menebang dahan pokok. Walaupun dilarang oleh Mak Pah, Pak Jamil tidak peduli. Akhirnya Pak Jamil jatuh ke tanah. Pak Jamil dikejarkan ke hospital.Kakinya patah! Namun anak-anaknya tidak percaya kerana sebelum ini Pak Jamil selalu menipu kononnya dia jatuh dan masuk hospital semata-mata kerana mahu anak-anaknya pulang.

Pak Jamil pula mengalami kesan sampingan yang serius disebabkan factor usia. Pak Jamil meminta Mak Pah menelefon anak-anak supaya balik. Apabila masing-masing memberi macam-macam alasan, Pak Jamil menyuruh Mak Pah menipu yang kononnya dia sedang nazak.

Perkenalan Mak Chah dan Mak Pah

Di hospital, Mak Chah dan Mak Pah berkenalan. Mereka bersembang tentang diri masing-masing. Sekelip mata, hubungan mereka jadi rapat.Doktor mengesahkan Akil lumpuh dari pinggang ke bawah. Akil sangat kecewa. Dia mula bertanya kenapa dia diberikan musibah ini sedangkan dia tidak pernah menyakiti sesiapa dalam hidupny

Pak Jamil sering bertemu semasa menjalani rawatan fisioterapi. Pak Jamil menasihati Akil tentang pelbagai hal terutama tentang takdir. Atas nasihat Pak Jamil, Akil akhirnya sedar tentang segala kesalahan yang dilakukan terhadap Mak Chah. Dia benar-benar insaf. Dia mencari-cari Mak Chah kerana mahu meminta maaf.

Di rumah, Mak Chah sedang memasak rendang dan ketupat. Dia kemudiannya ke bilik Akil untuk mengambil baju Melayu. Mak Chah ternampak dreamboard Akil.  Beberapa gambar perancangan Akil mula terkeluar dari papan tersebut. Salah satu perancangan Akil ialah menghantar Mak Chah ke Mekah.

Takbir Raya

Takbir raya bergema di awal pagi. Akil membuka mata, ternampak ada sebekas ketupat, rending dan baju Melayu atas meja. Akil terasa amat sedih. Dia mencari-cari Mak Chah. Akil nampak emaknya sedang sujud…

Mak Pah pula mengejutkan Pak Jamil untuk bangun solat Subuh dan bersiap menyambut kedatangan anak-anak…

Apakah kesudahannya ??

Teaser Kembalikan Syawalku

Selepas tayangan perdana tersebut, majlis berbuka puasa bersama para artis dan anak-anak dari Karimiyah Integrated Islamic School, Rawang diadakan. Turut diadakan sesi penyerahan sumbangan hari raya yang disempurnakan oleh En. Bahrun Ismara (Pengurus Besar, Eryabysuria Hot Spring, Bentong), diiringi oleh En. Amal Ziaq (Pengurus Saluran Astro Citra, Measat Broadcast Network System) dan En. Arie Zaharie (Penerbit, Arie Zaharie Production).

“Selagi ibu bapa masih ada, hargailah mereka & jagalah mereka “

About The Author

1 thought on “Kembalikan Syawalku – Telefilem Yang Patut DiTonton Oleh..”

  1. Siti Mariam Mustaffa

    Sy br berkesempatan menonton setelah dua tahun diterbitkan.. betapa ketinggalan ERL sy ni… sy menonton seorang diri, berjujuran air mata.. mesejnya smp hingga ke dalam jiwa… para pelakon yg hebat, walaupun watak pembantu tetapi tetap menyerlah.. contoh: watak bdk lelaki yg berkerusi roda tu…
    Syabas kpd semua yg menjayakan drama ini… sy bagi ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Scroll to Top